Distantiëring voortvarend Verder magazine Helvoirt – Cromvoirt – Vught

Beste lezer,

Wij distantiëren ons volledig van artikel “Bosbewoners streven naar een natuur-inclusieve woongemeenschap” uitgave December 2020 in “Voortvarend Verder magazine Helvoirt – Cromvoirt – Vught” (zie bijlage).

 

Samenvatting van het artikel

“Respect voor de natuur” en “zorg voor elkaar” voornaamste kenmerken bewoners buurtschap Giersbergesebaan – Distelberg Helvoirt. “Ze kennen de bewoners en delen met hen de zorg voor deze natuurrijke omgeving”. “De Natuur als goede buur”. “Rondom de woningen zijn geen geharkte paden of strakke gazons”. “De natuur mag hier zoveel mogelijk zichzelf zijn”. “Door exoten zoals Japanse Duizendknoop en Amerikaanse Vogelkers te verwijderen helpen wij daarbij”. “Die verbondenheid met de omgeving en met elkaar geldt eigenlijk voor alle bewoners”. “Niemand zal ervan opkijken als een van deze dieren te zien of te horen is” (Specht, Fazant en Eekhoorn). “wordt afgewogen hoe natuur en mens zo goed mogelijk kunnen samengaan” “Wij willen echt wonen in de natuur”.

Filmpje bewoners YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=NBkNVficRJM

 

Context – Bestemmingskader

18.1 Bestemmingsomschrijving (Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Haaren)

De voor ‘Recreatie – Recreatiewoning 1’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  1. bosbouw;
  2. instandhouding van bos ten behoeve van aldaar voorkomende dan wel daaraan eigen landschaps- en natuurwaarden, zoals geomorfologische, bodemkundige, landschapsvisuele, cultuurhistorische en

ecologische waarden;

  1. instandhouding van aldaar voorkomende watergangen, poelen, plassen en andere waterpartijen;
  2. instandhouding als zodanig van ter plaatse voorkomende zandwegen;
  3. extensieve openluchtrecreatie en voorzieningen ten behoeve daarvan, zoals fiets- en voetpaden,

picknickplaatsen en bij een en ander behorende parkeervoorzieningen; en

  1. agrarisch medegebruik in de vorm van beweiding;
  2. verblijf in recreatiewoningen en andere recreatieverblijven; en
  3. tuinen en erven.;

18.5.1 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken en werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren:

  1. Het verzetten of vergraven van grond waarbij het maaiveld over meer dan 100 m² per perceel of met meer dan 0,50 m wordt gewijzigd of waarbij de maaiveldniveaus van een steilrand worden gewijzigd. b. Het omzetten van grond of uitvoeren van bodemingrepen dieper dan 0,50 m onder maaiveld.
  2. Het vellen of rooien van bos en/of het verwijderen van houtopstanden.
  3. Het verwijderen van natuur- en landschapselementen die ten tijde van het van kracht worden van het plan aanwezig waren.
  4. Het aanleggen en/of verharden van wegen of paden, dan wel aanbrengen van andere niet omkeerbare oppervlakteverhardingen groter dan 100 m² per perceel. 

Context – Kadering

Bovengenoemde gronden maken integraal deel uit van (volgens diverse publicaties van o.a. gemeente Haaren) belangrijk overgangsgebied Nationaal Park Loonse & Drunense Duinen en vallen integraal binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waar De Boswet van toepassing was (Sinds 1 januari 2017 is de Boswet opgehouden te bestaan en zijn de regelingen vrijwel geheel ondergebracht in de nieuwe Wet natuurbescherming). De belangrijkste elementen van de Boswet zijn onveranderd opgenomen in de nieuwe wet: de meldingsplicht, de herplantplicht en het kapverbod.

 

Context – Historisch perspectief

De gronden waren eigendom van de gemeente Helvoirt en de gebruikers/eigenaren van de zomerhuisjes betaalden huur voor de ondergrond van hun zomerhuisjes. Vanaf 1986 zijn de gronden verdeeld in percelen bosgrond, in plaats van huur betaalden de eigenaren/gebruikers vanaf dat moment erfpacht voor het perceel met zomerhuisje. Vanaf 1994 was het mogelijk om het in erfpacht gegeven bosperceel te kopen tegen de waarde als bosgrond annex recreatief gebruik. De gronden en later de percelen hebben nooit onderdeel uitgemaakt van recreatiepark of camping.

 

Distantiering

Sinds 1971 verblijven wij in het Eekhoornbos. Met redenen zijn wij geen lid meer van de vereniging (HV Bosbewoners) die ventileert dat zij  alle goeds voor heeft met de natuur. Sinds 1992 zijn geleidelijk aan steeds meer eigenaren/gebruikers permanent gaan wonen in de recreatiewoningen. Deze eigenaren/gebruikers richten hun leefomgeving zoals in een woonwijk:

  • Verharde paden
  • Grasvelden
  • Verwijderen bosgrond en vervangen voor cultuurgrond om grasvelden en bloem/planten borders en perken aan te leggen
  • Gebruik van pesticiden en (kunst)mest om cultuurplanten en grasgroei te bevorderen ten nadele van inheemse begroeiing
  • Plantenperken
  • Verharde terrassen
  • Omheiningen, afrasteringen, hekwerken en poorten hoger dan 1,5 meter
  • Planten van uitheemse bomen, struiken en kruiden
  • Planten van uitheemse heggen en hagen van o.a. laurierkers (Prunus laurocerasus) en bamboe
  • Vuurwerk afstekenFeestjes met keiharde muziek tot diep in de nacht
  • Loslopende katten die vogelnesten plunderen en beschermde spits- en woelmuizen doden
  • Zomers wordt de rust verstoord door gazon(motor)maaiers
  • In de herfst wordt de rust verstoord door bladblazers
  • (Tijdens droge) Zomers vuurkorven en barbecues
  • Maaien van bermen in de openbare ruimte
  • Aanleggen van paden in bermen in de openbare ruimte
  • Verwijderen natuurlijke begroeiing in bermen in de openbare ruimte en daarvoor in de plaats laurierkers planten

Door bovenstaande woonwijk gedachten staan inheemse bomen en struiken in de weg of geven overlast zoals herfstbladeren op gazon en terras, schaduw, algengroei (Dennen, eiken, esdoorn, berken, lijsterbes, krent (Amelanchier). Inmiddels zijn wij 28 jaar verder en zijn honderden bomen en struiken rigoureus met wortel en tak uitgeroeid om plaats te maken voor beschreven woonwijk denken en doen.

Wij melden sinds 1992 alle ons bekende milieudelicten zoals kap van bomen (vindt ook plaats tijdens vogelbroedseizoen!) en verwijderen van inheemse houtopstanden in het gebied. De gemeente Haaren heeft door de jaren heen niet/nauwelijks handhavend opgetreden en geeft steevast  reactie: “Het betreft een dunning en is dus toegestaan”. “Dit heeft geen prioriteit”

Meest aansprekend voorbeeld houding gemeente Haaren:
Aanvraag kapvergunning 29 bomen op één perceel, vergunning verleend met herplantplicht slechts 3 bomen. Omdat door Stg Behoud Eekhoornbos bezwaar was gemaakt heeft de gemeente door uitspraak bestuursrechter beslist dat 22 bomen herplant moeten worden omdat 7 bomen plaats gemaakt zouden hebben voor bebouwing. De Bestuursrechter heeft tijdens zitting verteld dat De Boswet van toepassing is: één boom eruit, één boom herplanten. Na onze tussenkomst zijn de bomen geteld: 85. Daarbij moet opgemerkt worden dat de vorige eigenaar van het perceel minstens 20 bomen verwijderd heeft. Het perceel meet 1.985 m2 daarvan is bijna de helft, 960 m2 NIET meer beschikbaar als bos!

 

Erven en tuinen

Bestemmingsplan Buitengebied artikel 18.1, h.: tuinen en erven (geel) zijn niet aangeduid hetgeen betekent dat met uitzondering van Fazantbos 10 en 11 het betreffende gebied uitsluitend bestemd en gebruikt kan worden voor verblijf in recreatiewoningen en andere recreatieverblijven en instandhouding van bos. Dus geen verharde paden, grasvelden, plantenperken en verharde terrassen.

Figuur 1 Verbeelding Bestemmingsplan Buitengebied Haaren.

Erven en tuinen op bovenstaande verbeelding zijn geel gemarkeerd.

Tot Slot

Gelieve u te verdiepen in de historie en huidige staat van dit kwetsbare gebied.

Voor meer informatie en luchtopname kijk op: www.eekhoornbos.nl

Bijschrift scan foto artikel: Op de foto bij het artikel is duidelijk te zien dat oorspronkelijke inheemse bomen en struiken zijn verwijderd en daarvoor in de plaats is een strak grasveld aangelegd

Gommers en E. de Wit MBA
Stichting Behoud Eekhoornbos