Missie en visie

Visie

Door de huidige eigenaren wordt door het merendeel de functie intensieve recreatie/wonen als belangrijk ervaren. De waarden landschaps- en natuurwaarden zijn door de tijdgeest ondergeschikt geraakt aan de functie intensieve recreatie/wonen. Zonder een ander geluid te laten horen zal ons inziens het gebied verder verrommelen en verstenen. Steeds meer eigenaren leggen grasvelden en tuinen aan en willen maximaal woon en of verblijf genot. Honderden bomen zijn hierdoor gerooid in de afgelopen jaren en nauwelijks bomen voor in de plaats herplant. Daarnaast hebben de eigenaren in toenemende mate gebiedsvreemde beplanting geplant, zoals laurierkers en conifeer. De alles overwoekerende Amerikaanse vogelkers wordt niet of nauwelijks verwijderd. Het bosgebied verandert daardoor in een parkachtig gebied met alle nadelige gevolgen voor de oorspronkelijke waarden van het gebied.

Dat dit gebied van grote waarde is voor de streek wordt benadrukt door o.a. opname in de EHS, de Ecologische Hoofd Structuur. De bestemmingsomschrijving van de gemeente Haaren voor dit gebied: waaronder “bosbouw; instandhouding van bos ten behoeve van aldaar voorkomende dan wel daaraan eigen landschaps- en natuurwaarden, zoals geomorfologische, bodemkundige, landschapsvisuele, cultuurhistorische en ecologische waarden; De inhoud van een recreatiewoning mag niet meer bedragen dan 200 m3”.

Op de website van de gemeente Haaren staat : “In het streekplan “Brabant in balans” uit 2002 van de provincie Noord Brabant ligt het gebied in de groene hoofdstructuur, subzone overige bos en natuurgebied. In dit gebied moet worden gezorgd voor maximale rust en ruimte voor natuur- en landschapswaarden. Daarnaast is in het Streekplan vermeld dat een omzetting van een recreatiewoning naar een burgerwoning in het buitengebied alleen mogelijk is als de recreatiewoning bijvoorbeeld in een woonwijk ligt. Dit is voor het gebied niet het geval. De omzetting van de bestemming is dus in strijd met het provinciale beleid.

Het gebied de Loonse en Drunense Duinen is aangemerkt als nationaal park. Het gebied met de recreatiewoningen ligt aan de rand van de uitlopers van de Loonse en Drunense Duinen tussen de Margrietweg en de Giersbergse Baan. Dit gebied is van essentieel belang voor de instandhouding van de Loonse en Drunense Duinen als natuurgebied van nationale betekenis.

In het bestemmingsplan is dan ook opgenomen dat zo voorzichtig mogelijk moet worden omgegaan met het gebied. Op basis hiervan is in het bestemmingplan het beleid opgenomen dat permanente bewoning niet is toegestaan. Daarnaast is in het bestemmingsplan een maximaal bebouwingsoppervlak opgenomen van maar 60 m2. Mede door de gevoeligheid van het gebied en de strijdigheid met het streekplan heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren ervoor gekozen de huidige bestemming te behouden en permanente bewoning niet toe te staan in dit gebied. Aan de eigenaars is wel de mogelijkheid geboden om nog een beroep te doen op het overgangsrecht of een persoonsgebonden gedoogbeschikking aan te vragen voor de permanente bewoning”.

Uit bovenstaande blijkt klip en klaar dat het gebied waarden heeft die bescherming verdienen. In onze visie handelt en handhaaft de gemeente Haaren niet in overeenstemming met haar eigen bestemmingsplan en publicaties. In de praktijk blijkt het lastig de gemeente Haaren te laten handelen en handhaven conform haar eigen en provinciale en landelijke plannen, wetten en regelgeving. Hulp van instanties als BMF (de Brabantse Milieu Federatie), Stichting Das & Boom e.a. is minimaal omdat deze prioriteiten moeten stellen en daarom nog ergere waarden aantasting van andere gebieden voorrang verlenen. Natuurmonumenten is hierin een positieve uitzondering door de persoonlijke adviezen van een van haar medewerkers.

De discrepantie tussen wat op papier staat en de werkelijkheid is aantoonbaar groot. Dit brengt ons bij de doelstelling van Stichting Behoud Eekhoornbos.

Doelstelling

Stichting Behoud Eekhoornbos heeft een meerledige doelstelling welke allen even belangrijk gevonden worden:

  • Bescherming en eigendomsopvolging bosperceel Eekhoornbos 7
  • Bescherming landschaps- en natuurwaarden bosperceel Eekhoornbos 7
  • Bescherming landschaps- en natuurwaarden bospercelen Eekhoornbos,
  • Spechtbos en Fazantbos
  • Educatie en publicaties over de landschaps- en natuurwaarden van dit gebied

Bovenstaande doelstelling is ambitieus in perspectief tot de weerbarstige dagelijkse praktijk. Dit brengt ons naar de middelen die hiervoor aangewend kunnen worden.

Middelen

De middelen bestaan uit kennis, passie en materiële zaken. De bestuurders van Stichting Behoud Eekhoornbos hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld in alle mogelijke disciplines zoals bestuursrecht, bestemmingsplannen, de Boswet, natuur- en landschapswaarden, geholpen door sympathisanten en deskundigen. Daarnaast is geïnvesteerd in de natuur- en landschapswaarden van het bosperceel Eekhoornbos 7. Tot en met heden zijn de financiële middelen voortgekomen uit eigen inbreng van de bestuurders. Tot en met heden hebben wij de missie, visie, doelstelling en middelen gedeeld in beperkte kring. Door onze persoonlijke ontwikkeling en positieve bijdrage aan dit gebied welke haaks staat op de negatieve ontwikkelingen in de afgelopen jaren in het ons omringend gebied.

Omdat de missie, visie, doelstelling en middelen van Stichting Behoud Eekhoornbos van toegevoegde waarde is voor dit gebied hebben wij september 2011 besloten een (digitaal) platvorm te ontwikkelen waardoor onze kennis, passie en materiële zaken bereikbaar worden voor een breed publiek. De volgende stap is het (digitaal) platform.