Eekhoornbos

Historisch perspectief

In een bos krijgt de grove den een kroon in de vorm van een scherm, in een open veld is er sprake van een vliegden zonder duidelijke kroon. De grove dennen in het bosgebied zijn van Zuid Duitse herkomst en hebben de eigenschap om recht omhoog te groeien en daardoor zeer geschikt als heipaal, telegraafpaal en mijnstut.

Voederplaats

Een van de initiatieven van Stichting Behoud Eekhoornbos is het inrichten van een voederplaats in het bosperceel van Eekhoornbos 7. De voederplaats bestaat uit onderstaande onderdelen:

  • Een silo gevuld met premium voedersilomix bestaande uit zonnebloempitten, gehakte pinda’s, havermout en gierst van ‘sponsor naam’, wilt u hier uw naam aan verbinden neem dan contact met ons op.
  • Een silo gevuld met aflatoxine vrije ongebrande pinda’s van ‘sponsor naam’, wilt u hier uw naam aan verbinden neem dan contact met ons op.
  • Een plank met daarin een pot pindakaas (zelfbouw). ‘Sponsor naam’, wilt u hier uw naam aan verbinden neem dan contact met ons op.
  • Op de grond worden regelmatig walnoten, hazelnoten en partjes appel gestrooid. ‘Sponsor naam’, wilt u hier uw naam aan verbinden neem dan contact met ons op.
  • De voederplaats trekt allerlei dieren aan waaronder uiteenlopende vogelsoorten, muizen en eekhoorns.
  • Kijk ook eens naar onderstaande video’s naar bijzondere bezoekers op onze voederplaats in het Eekhoornbos, bijvoorbeeld een specht en een eekhoorn.

Beheerplan

De landschaps- en natuurwaarden van dit gebied verdienen aandacht voor het behoud en de ontwikkeling. Vanwege onze passie voor natuur in het algemeen en dit gebied en haar omgeving in het bijzonder hebben wij naar het goede voorbeeld van Cor (1928-2001) en zijn vrouw Trees (1930) de waarden van ons bosperceel substantieel vergroot. Hierna volgt een korte uiteenzetting van de uitvoering van het plan.

Vanaf de oprichting (1950-1960) van de zomerhuisjes in dit gebied bestond de houtopstand voornamelijk uit grove dennen. Doordat de dennen dicht op elkaar geplant waren (waardoor ze recht omhoog groeien naar de zon) drong er nauwelijks zon door in het bos. Diversiteit in houtopstand was niet groot omdat zaailingen van andere bomen en struiken te weinig licht opvingen om zich te ontwikkelen. De vegetatie op de bodem bestond vooral uit gras en aan de randen van het bosgebied bij de overgangen naar bijvoorbeeld zandpaden wat grotere verscheidenheid aan plantengroei. Hierbij kunt u denken aan: braam, brandnetel, dovenetel, vlier, vuilboom, taxus, hulst, krent, Amerikaanse vogelkers met hier en daar loofbomen zoals berk, inlandse eik en beuk. Vanaf 1972 zijn in ons bos zaden en pootplanten geplant van inheemse vegetatie voornamelijk bestaande uit: inlandse eik, berk, beuk, vlier, taxus, hulst, vuilboom en krent. Naast het planten van inlandse vegetatie is begonnen met het verwijderen en verwijderd houden van de Amerikaanse vogelkers, ook wel “bospest” genoemd. In de loop van de jaren hebben wij dood hout en bladeren zo veel mogelijk laten liggen waardoor een humusrijkere en meer gevarieerde bodem is ontstaan met spontane groei van varens. Op een deel van de perceelgrens is een houtwal en een composthoop aangelegd. Van een aantal gekapte grove dennen hebben wij met opzet een deel van de stam laten staan. In de stammen broeden allerlei vogels en vormen een ‘insecten hotels’.

Waarden

Instandhouding van bos ten behoeve van aldaar voorkomende dan wel daaraan eigen landschaps- en natuurwaarden, zoals geomorfologische, bodemkundige, landschapsvisuele, cultuurhistorische en ecologische waarden (Bron: artikel 18 van het bestemmingsplan buitengebied gemeente Haaren)

Dit gebied

Dit gebied gesitueerd in Noord-Brabant ten Zuidwesten van de Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch wordt planologisch aangeduid als Fazantbos, Eekhoornbos en Spechtbos en maakt onderdeel uit van de uitlopers van de Loonse & Drunense Duinen en vormt het overgangsgebied tussen Nationaal park ‘De Loonse & Drunense Duinen’ en het agrarisch landschap van ‘De Margriet’. Het gebied staat ook bekend als ‘De Helvoirtse bossen’ en bevindt zich in het buurtschap Distelberg te Helvoirt, gemeente Haaren.

Voor een indruk van de ligging van dit gebied.